8 Kasım 2023 Hukuk Darbesi

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Can Atalay’ın Gezi Parkı davası kapsamında “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım” suçundan aldığı 18 yıl hapis cezasını ve tutuklanmasını içeren kararını vermişti. Bu karar, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi tarafından hukuka uygun bulunmuştu.

Sanık Atalay, 14 Mayıs’taki 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nde TİP’ten Hatay milletvekili olarak seçilmişti. Bu durum üzerine avukatları, milletvekili seçilmesi nedeniyle hakkındaki yargılamanın durması ve tahliye edilmesi talebiyle Yargıtay’a başvuruda bulunmuştu. Ancak Yargıtay 3. Ceza Dairesi, bu talebi reddetmişti.

Atalay’ın avukatları, milletvekili seçilerek kazandığı yasama dokunulmazlığına rağmen yargılamada durma kararı talebinin reddedilmesi ve tahliye talebinin reddedilmesi nedeniyle “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma” hakkının ve “kişi hürriyeti ve güvenliği” hakkının ihlal edildiğini öne sürerek Anayasa Mahkemesine başvuruda bulunmuştu. Ancak Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi Parkı davasında verilen 18 yıl hapis cezasını onaylamıştı.

Anayasa Mahkemesi ise 25 Ekim 2023 tarihinde Atalay’ın “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma” ve “kişi hürriyeti ve güvenliği” haklarının ihlal edildiğini belirterek haklarının oy çokluğuyla ihlal edildiğine karar vermişti. Ancak dosyanın incelemesinden sonra İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, tahliye kararının kendi yetki alanlarına girmeyerek dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne yönlendirmişti.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 8 Kasım 2023 tarihinde, Can Atalay hakkında kesinleşmiş hüküm verdiğini ve kararın TBMM Genel Kurulu’nda okunmamasına rağmen Can Atalay’ın milletvekilliğinin kesin olarak düşürüldüğünü ve bu yüzden AYM’nin kesinleşmiş bir hükümden dolayı inceleme yaparak yetkisini aştığını belirterek, AYM’nin kararına uymama talimatı verdi.

Anayasa Mahkemesi’nin yetki aşımında olduğunu ve tahliye kararına uyulmaması gerektiğini belirtti. Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Türkiye yargısında bir ilki gerçekleştirerek Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararının hukuki değeri olmadığını ifade etti. Ayrıca, Anayasa’nın 153. maddesi kapsamında uygulanması gereken bir karar bulunmadığını vurgulayarak, Can Atalay hakkındaki mahkumiyet kararının temyiz incelemesi sonucu 28 Eylül 2023’te kesinleştiğini belirtti ve Anayasa Mahkemesi’nin kararına uymama kararı aldı.

Ayrıca Anayasa’yı ihlal ettikleri gerekçesiyle Can Atalay’ın davasında görüş bildiren 14 üye arasından kabul oyu kullanan 9 Anayasa Mahkemesi üyesi hakkında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu ve Can Atalay’ın vekilliğin düşürülmesi işlemlerine başlanmasına dair kararını TBMM Başkanlığına iletti.


Tepkiler

Muhalefet partileri, bu adımı “hukuki bir darbe girişimi” olarak nitelendirdi. Siyasi ve hukuki işlerden sorumlu AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, “Devleti oluşturan erkler, sorun çözümler. Asla sorun üretmez, üretemez. Birbirini çelmeleyemez.” diyerek kararı eleştirdi.[4] Eski AK Partili Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik“Bu sefer biz kendi militan yargımızı oluşturduk, helal olsun bize” diyerek karara tepki gösterdi.[5] Eski AK Partili milletvekili Şamil Tayyar, Yargıtay’ın kararını “bir siyasi muhtıra” olarak niteledi ve Yargıtay’ın TBMM’ye ayar vermeye çalıştığını belirterek kararı eleştirdi.[6]

Can Atalay’ın milletvekili olduğu Türkiye İşçi Partisi‘in Genel Başkanı Erkan Baş, bu kararı “yargıda darbe girişimi” olarak nitelendirdi ve Yargıtay 3. Ceza Dairesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.[7]

Ana muhalefet partisi Cumhuriyet Halk Partisi’nin yeni genel başkanı Özgür Özel, kararı “anayasal düzene karşı bir darbe girişimi” olarak nitelendirdi.[8] Muhalif parti milletvekilleri, Yargıtay’ın kararını meclis iradesinin üstünde emir verdiği gerekçesiyle eleştirdi. Özgür Özel, 8 Kasım gecesi TBMM’de CHP Grup Toplantısı düzenlendi. 9 Kasım’da TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş‘u meclis iradesine sahip çıkmak için Meclis Danışma Kurulu toplantısına çağırdı. Numan Kurtulmuş başta Meclis Danışma Kurulu toplantısı yapılacağını bildirmesine rağmen sonradan bu toplantının yapılmayacağını açıkladı. Bunun üzerine Özgür Özel, milletvekillerine TBMM’de Genel Kurulu’nu terk etmeme çağrısı yaptı.[9]

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve hukukçu Feti Yıldız, “Anayasa Mahkemesine karşı bir kontrol mekanizması” olmamasının eksiklik olduğunu belirtti ve AYM’nin “yargısal aktivizm” yapıp norm ihdas edemeyeceğini belirterek Yargıtay’ın kararını destekledi.[10]

Hukuk Camiası

Türkiye Barolar Birliği, bu kararı “anayasal düzene karşı başkaldırı” olarak nitelendirdi.[11] TBB Başkanı Erinç Sağkan ve TBB Yönetim Kurulu üyeleri, Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, Yargıtay Genel Sekreteri Fevzi Yıldırım ile Hakimler ve Savcılar Kurulu Başkanvekili Mehmet Akif Ekinci‘yi ziyaret ederek, AYM kararını uygulamayan Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkan ve üyeleri ile İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti hakkında gereğinin yapılması için başvuruda bulundu.[12]

Birçok hukukçu, Yüce Divan sıfatıyla AYM’nin kendi üyelerini kendisinin yargılayabileceğini belirterek Yargıtay’ın kendini AYM’nin yerine koyduğunu ve yetkisini aştığını bildirdi.[13]

İstanbul Barosu, AYM tarafından verilen hak ihlali kararını uygulamayan Yargıtay 3. Ceza Dairesi başkanı ve üyeleri hakkında Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu’na suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusuna ilişkin dilekçe, ayrıca disiplin soruşturmalarının da yapılması için Yargıtay Yüksek Disiplin Kurulu ile Hakimler ve Savcılar Kurulu’na gönderildi.[14] Ankara Barosu da Yargıtay’ın Anayasa’yı tasfiye ettiğini belirterek[15] 10 Kasım’da Mustafa Kemal Atatürk‘ün Ankara Adalet Sarayı’nda bulunan anıtında yapılacak anma töreninin ardından Yargıtay’ın Ahlatlıbel‘de bulunan binasına yürüyüş yapılacağını ve Yargıtay binası önünde basın açıklaması yapılacağını açıkladı.[16]

Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk, AYM’nin kararına herkesin uymak zorunda olduğunu ve Yargıtay’ın böyle bir karar vermiş olabileceğine inanmadığını belirtti.[17]

Cumhurbaşkanı Erdoğan‘ın danışmanı Mehmet Uçum, AYM’nin anayasaya aykırı karar vererek “yargısal aktivizm” yaptığını, Yargıtay’ın kararının “turnusol kağıdı” olduğunu belirtti ve “bu kararla kim Milli Yargıdan yana, kim değil belli olur” diyerek kararı destekledi.[18]

Kaynakça

  1. ^ “Yargıtay, Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu”BBC News Türkçe. 8 Kasım 2023. Erişim tarihi: 9 Kasım 2023.
  2. ^ “SON DAKİKA HABERİ: Yargıtay’dan Can Atalay için ihlal kararı veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusu”www.ntv.com.tr. Erişim tarihi: 9 Kasım 2023.
  3. ^ “Yargıtay’dan Can Atalay’a tahliye yok, AYM üyelerine suç duyurusu var”. Gazete Duvar. 8 Kasım 2023. Erişim tarihi: 9 Kasım 2023.
  4. ^ “Yargıtay’ın Can Atalay kararına AK Parti’den ilk yorum: Çok yazık”. Gazete Duvar. 8 Kasım 2023. Erişim tarihi: 9 Kasım 2023.
  5. ^ “Hüseyin Çelik: “Bu sefer biz kendi militan yargımızı oluşturduk, helal olsun bize””. Birgün. 9 Kasım 2023. Erişim tarihi: 9 Kasım 2023.
  6. ^ “Şamil Tayyar: Bir siyasi muhtıradan söz etmek de mümkün”. Gazete Duvar. 9 Kasım 2023. Erişim tarihi: 9 Kasım 2023.
  7. ^ “TİP Genel Başkanı Erkan Baş: Bugün soru şudur; bu darbe girişimini püskürtecek miyiz, püskürtmeyecek miyiz?”. T24. 9 Kasım 2023. Erişim tarihi: 9 Kasım 2023.
  8. ^ Merkezi, Haber (8 Kasım 2023). “Yargıda Can Atalay krizi: Yargıtay, “hak ihlali” kararı veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu”Medyascope. Erişim tarihi: 9 Kasım 2023.
  9. ^ “CHP Genel Başkanı Özel: Danışma Kurulu toplantısının yapılmayacağını öğrendim, TBMM Genel Kurulu’nu terk etmeme eylemine başlıyoruz”. BBC Türkçe. 9 Kasım 2023. Erişim tarihi: 9 Kasım 2023.
  10. ^ “MHP’li Feti Yıldız’dan Yargıtay kararı hakkında ilk yorum: AYM’ye karşı kontrol mekanizması olmalı…”. Sabah. 9 Kasım 2023. Erişim tarihi: 9 Kasım 2023.
  11. ^ “BU KARAR ANAYASAL DÜZENE KARŞI AÇIK BİR BAŞKALDIRIDIR”. Türkiye Barolar Birliği. 8 Kasım 2023. Erişim tarihi: 9 Kasım 2023.
  12. ^ “TBB YÖNETİMİ, YARGITAY VE HSK’YI ZİYARET EDEREK, ANAYASA MAHKEMESİ’NİN İHLAL KARARINI UYGULAMAYANLAR HAKKINDA İŞLEM YAPILMASI İÇİN BAŞVURUDA BULUNDU”. Türkiye Barolar Birliği. 9 Kasım 2023. Erişim tarihi: 9 Kasım 2023.
  13. ^ “”AYM’nin kendi 9 üyesini yargılaması mümkün görünmüyor””. Bianet. 9 Kasım 2023. Erişim tarihi: 9 Kasım 2023.
  14. ^ “İstanbul Barosu’ndan AYM Kararını Uygulamayan Yargıtay 3. Ceza Daire Başkanı ve Üyeleri Hakkında Suç Duyurusu”. İstanbul Barosu. 9 Kasım 2023. Erişim tarihi: 9 Kasım 2023.
  15. ^ “8 KASIM 2023 YARGITAY, TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASINI TASFİYE ETTİ! BUGÜNÜ UNUTMA!”. Ankara Barosu. 8 Kasım 2023. Erişim tarihi: 9 Kasım 2023.
  16. ^ “YARGITAY’IN, TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASINI TASFİYE ETME GİRİŞİMİNE KARŞI YARGITAY’A YÜRÜYORUZ!”. Ankara Barosu. 9 Kasım 2023. Erişim tarihi: 9 Kasım 2023.
  17. ^ “Yargıtay Onursal Başkanı Selçuk: Bu karara inanmıyorum, olamaz”. Gazete Duvar. 8 Kasım 2023. Erişim tarihi: 9 Kasım 2023.
  18. ^ “Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum: Yargıtay Milli Yargıdır, savunulacaktır”. Bianet. 9 Kasım 2023. Erişim tarihi: 9 Kasım 2023.

© 2023, Bedri Yılmaz.

BedriYilmaz.com by Bedri Yılmaz is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International

Tüm hakları saklıdır! İçeriği izinsiz kullanmayınız!

Leave a reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to site top



© 2023, Bedri Yılmaz.

BedriYilmaz.com by Bedri Yılmaz is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International

Tüm hakları saklıdır! İçeriği izinsiz kullanmayınız!