Boraltan Köprüsü Olayı

Boraltan Köprüsü Olayı, 2 Ağustos 1945 tarihinde Türkiye’nin Ardahan ili Posof ilçesinde bulunan Boraltan Köprüsü’nde meydana gelen olaydır. Olay, Türkiye’ye sığınan Azerbaycan kökenli 195 kişinin Sovyetler Birliği’ne iade edilmesinin ardından sınırın karşı tarafında kurşuna dizilerek katledilmesidir.

Olay, İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinin ardından meydana gelmiştir. Sovyetler Birliği, savaş sırasında Azerbaycan’ı işgal etmiş ve bölgedeki Türkleri baskı altına almaya başlamıştır. Bu baskıdan kurtulmak isteyen Azerbaycan kökenli 195 kişinin, Türkiye’ye sığınmaya başlamıştır.

2 Ağustos 1945 tarihinde, Aras Nehri üzerindeki Boraltan Köprüsü’nden geçerek Türkiye’ye sığınan 195 Azerbaycan kökenli 195 kişinin, Türkiye tarafından Sovyetler Birliği’ne iade edilmiştir. Askerler, sınırın karşı tarafında Sovyet askerleri tarafından kurşuna dizilerek katledilmiştir.

Boraltan Köprüsü Olayı, Türk tarihindeki önemli trajedilerden biridir. Olay, Türk-Sovyet ilişkilerinde de önemli bir dönüm noktası olmuştur. Olaydan sonra Türkiye, Sovyetler Birliği’ne karşı daha mesafeli bir politika izlemeye başlamıştır.

Olay, 1990’lı yıllardan itibaren Türkiye’de gündeme gelmeye başlamıştır. 1993 yılında, olayda hayatını kaybedenlerin aileleri tarafından Boraltan Köprüsü’nde anma töreni düzenlenmiştir. 2012 yılında, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, olayda hayatını kaybedenlerin ailelerini ziyaret ederek taziyelerini sunmuştur.

Boraltan Köprüsü Olayı, günümüzde de Türkiye’de önemli bir tartışma konusudur. Olayda hayatını kaybedenlerin aileleri, olayın aydınlatılması ve sorumluların cezalandırılması talebinde bulunmaktadır.

Bu olay sonrasında bir ağıta dönüşüyor

Boraltan bir köprü, aşar geçer Aras’ı,
Yuğsan Aras suyuyla, çıkmaz yüzün karası.
Düşman bekler karşıda, önüne kattı beni,
Can alınan çarşıda, kardeşim sattı beni.
Dönüp seslendim geri, merhametsiz birine,
Beni siz vursaydınız, şu gavurun yerine.

© 2023, Bedri Yılmaz.

BedriYilmaz.com by Bedri Yılmaz is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International

Tüm hakları saklıdır! İçeriği izinsiz kullanmayınız!

Leave a reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to site top



© 2023, Bedri Yılmaz.

BedriYilmaz.com by Bedri Yılmaz is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International

Tüm hakları saklıdır! İçeriği izinsiz kullanmayınız!