RSS

RSS (Rich Site Summary)

RSS, çoğunlukla blog ve haber siteleri tarafından kullanılan ve yeni eklenen içeriğin kolaylıkla takip edilmesini sağlayan bir bildirimcidir. Kullandığı dosya formatı .rss ve .xml’dir.

RSS kısaltmasının açılımı ve süreç içindeki gelişimi şu şekildedir:

Rich Site Summary (Zengin Site Özeti) (RSS 0.91)
RDF Site Summary (RDF Site Özeti) (RSS 0.9 and 1.0)
Really Simple Syndication (Çok Basit Besleme) (RSS 2.0.0)SEO (search engine optimization)’da site haritası oluşturmak ve bunları google’a eklemek, optimizasyon sürecinin en önemli konularındandır. Site haritası kullanan web sitelerinde yeni eklenen içerikleri Google tarafından hızlı bir şekilde keşfedilir ve indekslenir.

  • XML ve RSS formatındaki haritalar arasındaki en önemli fark, XML haritalarında siteye ait tüm URL’lere ve bu URL’lere ait bir takım detaylara yer verilirken, RSS / Atom yayınlarında ise sadece en son yapılan değişikliklerin yer almasıdır. Bu yüzden Google bu 2 formattaki haritaları farklı olarak ele alır ve değerlendirir.
  • XML haritalar genellikle büyük boyutta iken, RSS/Atom yayınları siteye ait güncellemeleri barındırdığı için çok daha küçüktür.
  • XML haritalar, RSS / Atom yayınlarına kıyasla googlebot tarafından çok daha düşük frekansta indirilir ve taranır.
  • Dolayısıyla sitenizin ideal bir şekilde taranması için her 2 formattaki haritaları oluşturmanız tavsiye edilir. XML haritaları sitenize ait tüm URL’leri barındırırken, RSS / Atom yayınları siteniz ve sayfalarınızın Google indekslerinde taze kalmasına yardımcı olur. Buradaki tazelikten kasıt, sitenizdeki değişimlerin yani güncellemelerin aynı zamanda Google indekslerine de kısa sürede yansımasıdır. Tabii burada şunu da eklemek gerekir ki XML site haritası veya RSS yayınınızı Google’a eklemek, sayfalarınızın indeksleneceği garantisini asla vermez.
  • Dosyalar, Googlebot tarafından alınabilir URL’leri içermeli. Yapılan en yaygın hata, robots.txt dosyası tarafından izin verilmeyen URL’lerin, RSS ya da XML site haritası dosyasına eklenmesidir.
  • Dosyalar, sadece kalıcı olan URL’leri içermelidir (canonical URL). Yaygın olan bir diğer hata, yinelenen sayfaların URL’lerinin xml site haritası yada RSS dosyalarına dahil edilmesidir. Bu durum Google’ın indekslerinde herhangi bir iyileşme olmadan, sadece sunucunuzdaki yükün artmasına neden olacaktır.

RSS (Really Simple Syndication) bir web içerik dağıtım formatıdır. İnternet üzerindeki haber, blog, podcast ve diğer çeşitli içerik türlerini takip etmek için kullanılır. RSS, bir web sitesindeki güncel içeriği otomatik olarak çekerek, kullanıcılara bu içeriği düzenli olarak sunan bir sistemdir.

RSS, XML (Extensible Markup Language) tabanlı bir formattır. Bir RSS beslemesi, bir web sitesinin veya kaynağın yeni içeriklerini, başlık, özet, yayın tarihi ve bağlantı gibi temel bilgilerle birlikte listeleyen bir dosyadır. RSS beslemesi, bu içeriklerin düzenli olarak güncellendiği kaynağın bir özetini sunar. Kullanıcılar, bir RSS okuyucu programı veya web tarayıcısı eklentisi aracılığıyla RSS beslemelerini takip edebilir ve içerikleri bir yerde toplayabilirler.

RSS beslemeleri, kullanıcılara içeriklerin güncellemelerini ve yeni içerikleri kaçırmadan takip etme imkanı sağlar. Kullanıcılar, takip ettikleri sitelerin veya kaynakların RSS beslemelerini abone olabilir ve yeni içerikleri otomatik olarak alabilirler. Bu sayede kullanıcılar, farklı sitelere veya kaynaklara gitmek zorunda kalmadan, tek bir yerden tüm güncel içeriklere erişebilirler.

RSS’nin popülaritesi, internet kullanıcılarına içerikleri daha kolay takip etme ve organize etme imkanı sağlaması nedeniyle artmıştır. Ancak son yıllarda sosyal medya platformları ve haber akışı uygulamalarının yaygınlaşmasıyla birlikte RSS’nin kullanımı azalmış ve yerini bu platformların entegre ettiği içerik dağıtım sistemleri almıştır.

KaydetKaydet

© 2023, Bedri Yılmaz.

BedriYilmaz.com by Bedri Yılmaz is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International

Tüm hakları saklıdır! İçeriği izinsiz kullanmayınız!

2 Comments

  1. Alice Kensington - 30 Ekim 2023 reply

    Thanks for finally talking about “RSS (Rich Site Summary)”; Loved it!

  2. […] RSS’nin ne olduğu ile ilgili RSS yazıma aşağıdan ulaşabilirsiniz. […]

Leave a reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to site top



© 2023, Bedri Yılmaz.

BedriYilmaz.com by Bedri Yılmaz is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International

Tüm hakları saklıdır! İçeriği izinsiz kullanmayınız!