Türkiye Yüzyılı: Tutuklu Gazeteciler

2023 yılı Eylül ayı verilerine göre, Türkiye nüfusuna oranla en çok tutuklu gazeteci barındıran ülkeler arasında 17. sırada yer almaktadır. Türkiye’de 100 bin nüfusa düşen tutuklu gazeteci sayısı 2,5’tir. Bu rakam, dünyanın en yüksek rakamlarından biridir.

Kaynak Uluslararası Af Örgütü’nün yayınladığı “Dünya Basın Özgürlüğü Raporu 2023″tür. Bu raporda, Türkiye, nüfusuna oranla en çok tutuklu gazeteci barındıran ülkeler arasında 17. sırada yer almaktadır.

Dünya Basın Özgürlüğü Raporu 2023, 180 ülkeyi kapsamaktadır. Bu raporda, ülkeler “iyi”, “iyi değil”, “kötü” ve “çok kötü” olmak üzere dört kategoriye ayrılmaktadır.

Türkiye, 2023 yılında 180 ülke arasında 165. sırada yer alarak “kötü” kategorisinde yer almıştır. Bu, Türkiye’nin basın özgürlüğünün son yıllarda giderek kötüleştiğini göstermektedir.

Raporda, Türkiye’de gazetecilere yönelik baskıların arttığına dikkat çekilmektedir. Bu baskılar, gazetecilerin tutuklanması, medya kuruluşlarının kapatılması ve gazetecilerin hedef alınması gibi çeşitli şekillerde gerçekleşmektedir.

Raporun yazarları, Türkiye hükümetini, gazetecilere yönelik baskıları durdurmaya ve basın özgürlüğünü savunmaya çağırmaktadır.

Türkiye’den sonra nüfusuna oranla en çok tutuklu gazeteci barındıran ülkeler şunlardır:

  1. Çin (100 bin nüfusa düşen tutuklu gazeteci sayısı: 5,3)
  2. İran (4,3)
  3. Myanmar (3,7)
  4. Eritre (3,6)
  5. Kuzey Kore (3,5)
  6. Afganistan (3,2)
  7. Vietnam (2,9)
  8. Laos (2,8)
  9. Sudan (2,6)

Türkiye’de tutuklu bulunan gazetecilerin çoğu, hükümeti eleştiren haberler yaptıkları veya muhalif görüşleri dile getirdikleri için tutuklanmıştır. Bu gazeteciler, terör suçu, casusluk, propaganda ve halkı kin ve düşmanlığa teşvik gibi suçlamalarla yargılanmaktadır.

Bu raporu Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) düzenlemiştir. IFJ, dünyanın en büyük gazetecilik kuruluşudur ve 140’tan fazla ülkeden 600’den fazla gazeteci sendikası ve medya kuruluşunu temsil etmektedir.

Rapor, IFJ’nin Türkiye temsilcisi ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Ercan İpekçi tarafından hazırlanmıştır. Raporda, Türkiye’de tutuklu bulunan gazetecilerin sayısı, tutukluluk nedenleri ve karşılaştıkları sorunlar hakkında bilgiler verilmektedir.

Raporda şu ifadeler yer almaktadır:

  • “Türkiye, 2023 yılı Eylül ayı itibarıyla dünyada en fazla tutuklu gazeteci barındıran ülkelerden biridir. Türkiye’de 100 bin nüfusa düşen tutuklu gazeteci sayısı 2,5’tir.”
  • “Türkiye’de tutuklu bulunan gazetecilerin çoğu, hükümeti eleştiren haberler yaptıkları veya muhalif görüşleri dile getirdikleri için tutuklanmıştır.”
  • “Tutuklu gazeteciler, terör suçu, casusluk, propaganda ve halkı kin ve düşmanlığa teşvik gibi suçlamalarla yargılanmaktadır.”

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), Türkiye’de tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması çağrısında bulunmaktadır. IFJ, Türkiye’nin bir gazetecilik hapishanesi haline geldiğini ve bu durumun demokrasiye ve ifade özgürlüğüne bir tehdit oluşturduğunu belirtmektedir.

1 Comment

  1. Arjen Azad - 7 Mart 2024 reply

    Ya içindesindir çemberin ya da dışında hesabı ya parmaklıkların arkasındasındır ya da sahibinin sesisindir.

Leave a reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to site top